A Process Communication Model-t megismerni és megszeretni csak pár nap műve volt

A Process Communication Model  számomra olyan, mint egy térkép, ami használati utasítást ad önmagunkhoz és másokhoz. A modell segít megérteni, hogy mikor és miért érzem jól magamat a bőrömben, és mi zökkent ki az egyensúlyomból, és ahhoz is adott kapaszkodókat, hogy ilyenkor hogyan energetizáljam magamat. Egy tudatosabb szemüvegen keresztül látom mások működését is, ami sokat segít családi-, baráti kapcsolataimban és a munkámban is.

Történetiségét tekintve a Folyamat Kommunikációs Modell a tranzakcióanalízis alapjain nyugvó tudományosan is alátámasztott eszköz a Dr. Taibi Kahler által kidolgozott Minisorskönyv elnevezésű klinikai modellből származik. Dr. Kahler nemzetközileg elismert klinikai pszichológus, aki munkássága középpontjába az emberek közötti kommunikáció „mikéntjének” kérdését állította.

A PCM® a személyes építményt egy kérdőív kitöltése (Personality Pattern Inventory) után adja meg.  A PCM® szerint személyiségünk szerkezete egy hatemeletes épülethez hasonlítható, melyben az egyes emeletek az egyes személyiség típusokat (Gondolkodó, Harmonizáló, Elvhű, Lázadó, Álmodozó és Mozgató) jelenítik meg az egyén teljes személyiségén – az ‘építményén’ – belül.

Az emeletek sorrendje, rendezettsége jelzi a személyiség szerkezetét és megmutatja azt, hogy az adott személy viszonylagosan mennyi időt tölt a személyisége egyes szintjein: milyen gyakran tapasztalja és mutatja az egyes személyiség típusok jellemző viselkedési mintázatait. Ezek a másodpercről másodpercre megfigyelhető viselkedések, a szavak, hanglejtés, a gesztusok, arckifejezések és a testtartás jellemzői mentén objektíven és egyértelműen azonosíthatóak.

A modell nem törekszik a merev “dobozolásra”, hiszen mindannyian képesek vagyunk magunkban minden típust aktiválni.

Amikor interakcióban vagyunk a célunk az, hogy egy üzenet, amit szeretnénk eljuttatni valakihez, az be is jusson a lehető legkevesebb torzítással. Igen ám, de mi emberek balga módon azt hisszük, hogy egy nyelvet beszélünk és értjük, amit a másik mond. Nekem a PCM® tanította meg, hogy mennyire más nyelveket beszélünk és mennyire más kommunikációs (és egyéb) igényeink vannak. Egyszerűen másra van fülünk, mások a szükségleteink.

Hogyan lehet beazonosítani, hogy hogyan kapcsolódjunk valakihez?  Olyan megfigyelhető, viselkedéses jelekből amilyenek például a szóhasználat, a hanghordozás vagy a feszült helyzetekre adott első reakciók. Ezekből következtethetünk a partnerünkre jellemző személyiségmintázatokra.

A ’Harmonizálók’ például az érzéseikről, együttérzésről beszélnek, a ’Gondolkodók’ a gondolataikat, tényeket, adatakot osztanak meg. Az ’Elvhű’ a véleményének, értékrendszerének ad hangot, az ’Álmodozó’ a reflexióban, víziókban kommunikál. Végül pedig vannak a ’Mozgatók’, akik a cselekvők és élményekre éheznek és a ’Lázadók’, akiknek a humor, a spontán reakció és játékosság a jellemzőik.

Az egyéni jellemzők alapján mindenkinek van egy ‘nyitott ajtaja’, amin be tudunk lépni, és vannak félig nyitott és zárt ‘ajtók’ is, amin pedig hiába is dörömbölünk.

A személyiségprofil alapján tiszta képet kaphatunk akár saját, akár kollégáink, családtagjaink működéséről.  Ugyanakkor a módszert elsajátítva  a kérdőív kitöltése nélkül is  be tudjuk azonosítani a körülöttünk lévők működését, és így megfelelő hatékonysággal tudunk kapcsolódni, stressz reakciókat kezelni, hogy  jófajta kapcsolódásra kész állapotba hozzuk magunkat és partnerünket.

 

Ha úgy érzed, hogy vezetői munkádban, trénerként, coachként, vagy magánemberként számodra is hasznos lenne megismerni a saját PCM® profilodat, vagy elsajátítani a modell gyakorlati tudását, várlak egyéni visszajelző beszélgetésre, vagy PCM® képzésre.   Érdeklődni a coach@domenyerika.com e-mail címen, vagy a honlapomon keresztül tudsz!