Hasznos belső párbeszédeink. A te fejedben is beszélnek a hangok?

Mi zajlik bennem avagy mi is a bajom vagy éppen az örömöm? Egyszerűnek tűnő kérdés, mégis ritkán tesszük fel magunknak.

Ahhoz, hogy értelmezni tudjuk a bennünk zajló gondolatokat és érzéseket, illetve azt, hogy mit miért teszünk, vagy tettünk, érdemes kicsit dumcsizni magunkkal. Ezek a belső párbeszédek kimondottan hatékonyak önmagunk feltérképezésére. Hogyan is csináljuk ezt? Jómagam egyfajta ‚belső nyomozást’, szoktam indítani, amit a szakirodalom önreflexiónak hív. Ezt az önreflexiót végezhetjük egy olyan párbeszéddel, ahol mintegy kívülállót szólítjuk meg magunkat első szám második, vagy harmadik személyben. (és igen, az egyik hang dumcsizik a másikkal odabent, de hidd el ez teljesen normális dolog!) “Te Erika  most meg mi a fene történik veled?”,vagy  “Ez az Erika  most nagyon furán viselkedett, mi lehet az oka?”

Ez a módszer segít eltávolodni a saját problémánktól, és objektívebben pár lépés távolságból tudunk magunkra nézni, valahogy úgy, mint amikor egy baráti beszélgetésben figyelmet adunk a másiknak. Nem kell lótusz ülésben hosszasan meditálni hozzá, csak szimplán időt adni magadnak és befelé figyelni. “Mi történt?.. Most mit érzel?.. Mit gondolsz erről a helyzetről?.. Miért azt tetted, amit tettél?..és Mire is lenne szükséged?..

A TA (tranzakcióanalízis) szemüvegén keresztül nézve az ember nem írható le sem a gondolataival sem a viselkedésével sem pedig az érzéseivel, hanem éppen ennek a háromnak a mintázatából áll össze, így a fenti kérdések mindegyikét érdemes boncolgatnunk amikor önreflexióban vagyunk.

A TA négy alapérzést külöböztet meg, ezek az öröm, a szomorúság, a félelem és a düh. Olyanok ezek, mint az alapszínek a színpalettán, így minden más kikeverhető ebből a négyből.. Az érzéseknek bőséges a palettája, főleg a mi gyönyörű nyelvünkben, de ezek mindegyike visszavezethető erre a négy alapérzésre. Az ember érzelmi egyensúlyi állapota az öröm. Minden más innen indul ki, vagyis ennek az egyensúlyi állapotnak a megborulásával. Egy valódi (autentikus) düh az “itt és most”-hoz kapcsolódik. A szomorúság a múltunkkal, a félelem pedig a jövőnkkel van összefüggésben! A ‚bajainkat‘ előnyös ezen idősávok mentén szemügyre venni.

Amikor önreflexióban vagyunk, akkor érdemes figyelni a belső párbeszédeink nyelvezetére is. Egészen más zajlik bennünk akkor, amikor az dübörög a fejünkben, hogy a „szomszéd feldühített“, vagy „egy helyzet elszomorított“, mint amikor egy élményünk kapcsán felvállaljuk a felelősséget  a kapcsolódó érzéseinkért és a belső monológunkban ki merjük mondani‘, hogy a „szomszéd viselkedése miatt vagyok dühös “ – vagy „egy helyzet miatt szomorú lettem“.

Miért fontos ez? Nos az élményünk a sajátunk, ahogy az érzéseink is, vagyis ez mind sajátságos és egyedi! Azonos helyzet és esemény az egyik emberben egészen más élményt és érzéseket kelt, mint egy másikban, vagyis nem okolható a helyzet, vagy egy másik ember a benned zajló érzésekért. Ez segíthet abban is, hogy bármi is keletkezzen meg benned, azzal rendben legyél, azt fogadd el pont annak, ami.

És hogy miért nem a pozitív érzésekről, az öröm rokonairól írtam először? Hát talán mert azt túl gyorsan éljük meg ahhoz, hogy tűnődjünk rajta és amúgy sincsen vele teendő. Vagy mégis lenne? Még szép. Ugyanis, ha ezekről a jófajta pillanatokról ‘megfeledkezünk’, vagy nem tudatosítjuk, akkor pont az öröm érzését hagyjuk elsuhanni. Legyen az egy sikeres prezentáció, egy ‘win-win’ megbeszélés, vagy egy finom süti elkészítése. “Mitől is érzem jól magam?.. Mitől van bennem öröm, elégedettség, büszkeség, ne adj isten boldogság..?” Itt is jól jön ha tudatosítom, hogy egy adott tevékenység, vagy siker “Mit tud adni nekem ?,.. Mi az élményem?..  Mi az oka, annak, hogy ezt adja?“  Lehet, hogy még soha nem csináltam ilyet és most kiderült, hogy megy ez nekem, vagy kipróbáltam valami újat, amit olvastam, tanultam, ellestem? Keresd meg a válaszaidat! Mindehhez persze nem árt némi önismeret, önszeretet, önelfogadás.

 

Ha szeretnél a lelki állóképességedben vagy az öröm tudatos megélésében fejlődni, szeretettel várlak egy coaching folyamatba! Keress engem a coach@domenyerika.com e-mail címen, vagy a honlapomon keresztül!