Sárkány ellen sárkányfű

Nemrégiben megkeresett egy cég pénzügyi vezetője, és arra kért, adjak neki és a csapatának stressz-kezeléshez támogatást. Arról mesélt, hogy nagy rajtuk a nyomás, sok a feltorlódó feladat, szorosak a határidők, folyamatosan jönnek a ‘most azonnal’ feladatok. Nyomasztja őket az is, hogy az általuk esetlegesen elkövetett hiba hatása olyan mértékű, ami komoly nyomot is hagyhat a cégen. A helyzeten az se javít, hogy a közös, egyterű irodában hangzavar van, nem lehet megfelelően koncentrálni. A vezető a tréning céljának azt határozta meg, hogy valamilyen módon megtanulják magukat levédeni ezektől a külső hatásoktól.

Az első beszélgetésünk után eszembe jutott a Süsü a sárkány c. mese, amikor is az emberek legnagyobb stresszét adó, füstöt eregető, hatalmas sárkány ellen sárkányfüvet kezdett el árulni a sárkányfű árus. Hogy vették-e az emberek? Hát persze. Ha van sárkányfű, akkor minden rendben van. A sárkányfű hatásmechanizmusáról ugyan nincsen szó a mesében, de én valahogy úgy képzelem el, hogy ez valamiféle olyan cucc lehet, ami abban segít, hogy a sárkányt ne annak lássák ami, hanem csak egy jelenségnek azok közül, ami bennünket embereket körülvesz. Ám az is lehet, hogy akik ezt birtokolják, olyan felvértezettekké válnak a sárkány ellen, hogy csak, na.

Hát én azon kezdtem el töprengeni, vajon van-e nekem ilyen sárkányfüvem, és ha igen, akkor mi lehet az? Na és ha van sárkányfű, akkor van minden ellen IS? Mi adhat felvértezettséget?  Adhat-e egyáltalán bármi?

Ránézve a stressz témakörére eltűnődtem, vajon mi a fontosabb. A kialakult stressz kezelése, vagy inkább a lelki állóképesség erősítése?  Vagy az, hogyan tudom magamat folyamatosan tölteni, ahhoz, hogy ‘elég jó’ állapotban legyek történjék bármi is, és így minél kevésbé billenjek ki az egyensúlyomból? Azt gondolom, a fentiek közül bármi segíthet, és ha ezeket valami jófajta kombóban használjuk, akkor járunk a legjobban.

Selye János egerekkel végzett stressz kísérleteit felidézve tudjuk, hogy a tartós, kezeletlen stressz az állatok megbetegedéséhez, majd rövid idő alatt a halálukhoz is vezet… Szóval nem babra megy a játék. Lefalazni magunkat, páncél mögé bújni a mindennapokban nem tudunk. Akkor mégis mit tudunk tenni magunkért preventív módon? Én leteszem a voksomat a sárkányfűre.

Az alapvető fiziológiás és biztonsági szükségletünk kielégítésén túlmenően igyekezzünk, tudatosan és folyamatosan töltődni. Amikor jól gondoskodunk magunkról, akkor egyensúlyban vagyunk és így könnyedebben alkalmazkodunk egymáshoz és a kívülről jövő élethelyzetekhez, eseményekhez. Érdemes hát töltődnünk amennyit csak tudunk, mégpedig a nekünk leginkább megfelelő módon.

Hogyan is tegyük mindezt? Hát erre kiváló válaszai vannak a PCM®-nek, hiszen a modell részletes sillabuszt ad arra vonatkozóan, hogy az egyes személyiségrészeink hogyan is töltődnek. Van, akit leginkább az tölt, ha elismerik a munkáját, legyen az akár egy munkahelyi feladat, akár egy jól sikerült vacsora. Ők szeretik azt is, ha megfelelő struktúra, időtervezés van az életükben. Ahogyan vannak olyanok is, akiket az tölt fel, ha megoszthatják véleményüket, vagy elköteleződhetnek egy számukra nemes ügy mellett. Másoknak az érzékszervi harmónia, az önmagukról való gondoskodás, és a szeretteikkel eltöltött tartalmas idő adja a töltést. És olyanok is vannak, akiknek az egyedüllét, az elvonulás, a saját gondolataikba merülés, vagy éppen ellenkezőleg, az élmények, izgalmak adják ezt meg. Léteznek olyanok, akik pedig a játékos kapcsolatok és a humor élményén keresztül tudnak a leginkább töltődni.

Te tudod, hogy téged mi tölt a leginkább? És még mi?  Te magad vagy önmagad legjobb szakértője, keresd hát meg a sárkányfüvedet!

Ha jól jönne némi segítség, akkor pedig keress engem! coach@domenyerika.com e-mail címen, vagy a honlapomon keresztül! Elég nagy sárkányfű készlettel rendelkezek!