Befolyásolási körön innen és túl, avagy a medve halállistája

Vajon mennyi energiát visz el egy átlagos napodból az a fajta agyalás, aggódás, mérgelődés amikor olyan témák dolgoznak benned, amire nincs is hatásod?

Neked mi vonzza a figyelmedet, mi foglalkoztat a mindennapok információ-áradatából? Hát általában elég sok minden ugye? Amikor reggel felébredsz, kinézel az ablakon és azt látod, hogy esik, sötét van, köd van stb. akkor ez hogyan hat rád? Amikor a telefonodon megnézed a reggeli híreket, napi valuta árfolyamokat, az országban-, világban történt eseményeket mi zajlik benned? Van úgy hogy elkezdesz bosszankodni, elszomorodsz, vagy akár stresszes is leszel?  Ne tedd!

Stephen R. Covey ‘A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása’ című könyv szerzője, azon témákat, amire figyelmet szánunk összefoglaló néven érdeklődési körnek nevezi. Bár sok minden foglalkoztat bennünket és leköti gondolatainkat, az érdeklődési körünk fenti témaköreire például nem nagyon tudunk befolyással lenni, mégis el tudja rontani a napunkat, ha engedjük.

Hiszen az időjárásra vagy akár a napi hírekre vajmi kevéssé tudunk hatással lenni, ahogyan arra sem, hogy pl. mások mit gondolnak rólunk, ergo egy csomó minden amin agyalsz és viszi az energiádat, figyelmedet elronthatja a kedvedet.

Stephen Covey szerint érdemes a figyelmünk legnagyobb részét az érdeklődési körön belül azokra a dolgokra tenni, amire a leginkább hatással tudunk lenni. Ezeket a tevékenységeket, információkat befolyásolási körnek nevezte el.

Vizsgáljuk meg hogy az érdeklődési körünkből mire lehetünk befolyásolással, hiszen a figyelmünket oda helyezve tudunk hatni a jóllétünkre. Az például, hogy milyen társaságban vagy milyen tevékenységgel töltöd a szabadidődet, kik a barátaid, milyen könyveket, cikkeket olvasol el, milyen filmeket nézel meg, hol és mit vásárolsz vagy, hogy milyen táplálkozás mellett teszed le a voksodat, mind a befolyásolási körödben vannak, ezekben van szabadságfokod, szabadon tudsz döntéseket hozni. Dönthetsz úgy, hogy nem kapcsolod be a TV-t, nem hallgatsz híreket, nem olvasod el, hogy aktuálisan melyik celebbel mi történt a héten.

Ugyanakkor vannak olyan területek is, amit van esély a befolyásolási körödbe vonni az érdeklődési körből! Sokszor élünk a feltételezéssel, hogy adott dolgon úgysem lehet változtatni de tehetsz lépéseket, hogy a számodra fontos dolgokat a befolyásolási körödbe húzz.

Hogyan? Eszembe jutott erről a ‘Medve halállistája’ c. vicc. ahol a medve halállistáján szereplő állatok megtudván azt, hogy ők is rajta vannak azon a listán, annyit kérnek, hogy elbúcsúzhassanak a családjuktól mielött felfalja őket a medve. A szintén listás nyuszika pedig fel meri tenni azt a kérdést, hogy:Nem lehetne kihúzni?” mire a medve annyit válaszol: “De”.

Szülőként pl. lehet, hogy azt gondolod, hogy a gyereked ‘nem szeretett’ tanárát nem tudod lecseréltetni de ha kellő megalapozottság és összefogás van a szülők között, akkor be tud kerülni a befolyásolási körödbe akár ez is. Beosztottként sem kell tétlenül tűrni ha egy olyan felettes vezetőd van, aki mobbingol téged és a kollégáidat.

Ha felvértezed magadat olyan kommunikációs tudástárral, ami megtámogat abban, hogy megfelelő erővel képviseld az álláspontodat, közöld az igényeidet, meggyőzz másokat, akkor van esély arra, például, hogy akár a saját főnöködet is lecseréltesd.

Attól, hogy valamit mások kibírtak, elviseltek, neked nem kell! Hidd el, hogy lehet hatásod a tetteidre, döntéseidre, világodra, életedre!  

Egy biztos, elképzelhető hogy nem érsz el változást és nem sikerül a befolyásolási körödbe húzni mindent, amit szeretnél, de az az energia, amit ebbe az irányba fektetsz, sokkal kifizetődőbb lehet, mint az, amit az érdeklődési köröd azon elemeire teszel, amire egészen biztosan nem tud hatásod lenni, így a panaszkodás, bosszankodás felettük szimplán elvesztegetett idő.

Te csak CSINÁLD! Mi a legrosszabb, ami történhet?

 

Ha szeretnél tudatosabban kommunikálni, az igényeidet bátran kifejezésre juttatni,  szeretettel várlak egy coaching folyamatba! Keress engem a coach@domenyerika.com e-mail címen, vagy a honlapomon keresztül!