PCM® (Process Communication Model)

A PCM® egy olyan integrált személyiségtípus és kommunikációs modell, amely izgalmas és könnyen elsajátítható módszert ad a személyiség megismeréséhez és a hatékony kommunikációhoz.

Miben tud segíteni a PCM® ?

A modell megismerése növeli az önismeretet, fejleszti a hatékony kapcsolódási képességet. A PCM®-hez kapcsolódó Személyiségminta Leltár (PPI – Personality Pattern Inventory) kitöltése után kapott profil lehetővé teszi a kitöltőnek, hogy felfedezze saját személyiségének szerkezetét, jellemzőit és erősségeit, kommunikációs és munkavégzési stílusát, pszichológiai és motivációs igényeit, stresszhelyzetben jelentkező negatív viselkedési mintáit és útmutatást ad a hatékony stresszkezelésre.

A módszer elsajátítója:

  • Megtanulja felismerni a a PCM®-ben használt hat személyiségtípust azok viselkedési és kommunikációs jegyei alapján.
  • Tudatosítja a hatékony kapcsolatteremtés módját.
  • Felismeri a saját motivációit és azok pozitív kielégítésének módjait.
  • Megtanulja felismerni stresszének forrásait, negatív viselkedési mintáit és eszközöket kap saját és mások stresszének kezelésére is.

Bővebben ebben a blogbejegyzésben olvashatsz a módszerről.

A PCM®-hez kapcsolódó szolgáltatások:

  • Egyéni visszajelző beszélgetés és coaching PCM®-el

A PPI személyiség profilhoz kapcsolódó, egyéni visszajelzés alapján zajló  folyamat, ahol a résztvevő megérti saját erősségeit, motivációit, mozgatórugóit, stressz alatti viselkedési mintázatait és a hatékony megküzdési stratégiáit. Önállóan önismereti módszerként vagy egy coaching folyamat részeként alkalmazható.

 

  • PCM® módszertani workshop

A képzés megismerteti a PCM® modell alapvető elemeit, hátterét és az önismeret mellett, kommunikációs ismereteket, stresszkezelést tartalmaz.

Az egyedi igények alapján központi témának kijelölhetők a konfliktusok és a kapcsolódó hatékony kommunikáció és a vezetői hatékonyság fejlesztés is.

 

  • Csapatok fejlesztése a PCM® modell segítségével

Az együttműködés és csapatmunka fejlesztéséhez kapcsolódóan a PCM® modell segít megérteni az emberi kapcsolatokat, a konfliktusok dinamikáját és módszereket ad egy jófajta együttműködésre.

A csapat tagjainak személyes PCM® profilját használva és transzparensé téve nemcsak a tagok önismerete, hanem egymás működésének megértése is nő, fejlődnek a társas kompetenciák és nő a hatékonyság.

 

  • Párkapcsolati útmutató PCM® modellel

Az egyéni visszajelzéseket és egy mini tréninget követően a párok egyfajta használati útmutatót kapnak egymáshoz, hogy gördülékenyen tudjanak kapcsolódni, problémákat megoldani, tudatosan jelen lenni a mindennapokban.

A párok tagjainak önismerete nő, megismerik saját és egymás kommunikációs sajátosságait, stressz műkődéseiket és a másságaik mellett megtanulnak hidat építeni egymáshoz.