Csapatok hatékonyságának fejlesztése

Teamcoaching

A csapatok fejlesztésének és jófajta csapattá formálódásának egyik leghatékonyabb eszköze a teamcoaching. Egy olyan fejlesztési módszer, amely egy csapat aktuális elakadásainak, problémáinak feldolgozásával hoz létre tanulási folyamatot.

Mikor van szükség team-coachra?

A teamcoaching jó módszer egy csapatnak, akkor ha valamilyen diszfunkció jellemző a működésükre pl. a csapatban nincsen őszinte és nyílt kommunikáció, alacsony a bizalom szintje, nem egyértelműek a szerepek, felelősségi körök, vagy a működési struktúrák és keretek nincsenek tisztán meghatározva. A teamcoaching alkalmak során a team számára legnagyobb kihívást jelentő témák kerülnek reflektorfénybe.

Ebben a  blogcikkben olvashatsz arról, hogy milyen nehézségek jelennek meg a csapatok életében, itt pedig arról, hogy hogyan is formálódnak a csapatok.

Mit takar a teamcoaching munka?

A közös munka a csapat működési nehézségeinek diagnosztikus feltárásával kezdődik, ezt követően a csapat több alkalommal találkozik, jellemzően félnapos időtartamra. A résztvevők konkrét célokat határoznak meg és olyan intézkedési javaslatokat gyűjtenek, melyek a leghatékonyabban szolgálják a csapatot.

A teamcoaching folyamat coaching eszközökkel fejleszti a társas kompetenciákat, a jelenlévő csapattagok a vezetőjükkel együtt támogatást kapnak, hogy tudatos tapasztalatokat szerezzenek önmaguk és társaik működéséről. A folyamat növeli a bizalom szintjét, összességében növeli a csapat hatékonyságát.