Hogyan tud az életedre hatással lenni egy coaching folyamat? Mikor gyere coachingba?

A coaching egy jó lehetőség arra, hogy könnyebben küzdj meg a mostani nehézségekkel, mert a módszerrel fejlesztheted a lelki ellenálló képességedet és feltérképezheted a lehetséges jövőbe vezető útvonalakat amin biztonsággal tudsz haladni lépésről lépésre. A coach egy olyan kísérő, támogató, aki partnered tud lenni a gondolkodásodban, azért hogy tisztábban lásd, mi fontos a számodra, hogy célokat tudj kitűzni különböző aspektusokból és hogy legyen egy terved  arról, hogy azokat hogyan éred el.

A módszertan jól jöhet akkor ha pl:

 • Valamiért nem érzed jól magadat a bőrödben, de nem tiszta a kép, hogy min és hogyan akarsz változtatni.
 • Ha már van elképzelésed, hogy az életed mely területén szeretnél fejlődni, de a célod még homályos és azt sem tudod, hogyan juthatsz el oda.
 • Fejleszteni szeretnéd vezetői kompetenciáidat, egy igazán jó vezető akarsz lenni.
 • Hatékonyabban szeretnéd a csapatodat, cégedet vezetni.
 • Zűrzavar van a fejedben egy fontos téma kapcsán és nem tudod merre indulj.
 • Szükséged van új szempontokra akár munkahelyi, akár magánéleti döntésekhez.

Oprah Winfrey úgy írta le a coachingot, mint “egy utat ahhoz, hogy leállítsd a fejedben zajló őrült zsivajt, ami egyre csak azt hajtogatja, hogy ‘nem vagy elég jó.”

Miért is jó benne lenni egy coaching folyamatban?

A problémádban ott van valaki melletted, akinek felhozhatsz olyan témákat (is), amit másnak nem akarsz, nem mersz, nem tudsz elmondani. Mindehhez kapsz elfogadást, fókuszált figyelmet, empátiát és egy olyan inspiratív közeget ahol szabadon tudnak szárnyalni a gondolataid, érzéseid, ötleteid és önmagadat jobban megismerve és megszeretve tudsz haladni a saját utadon. A cél, hogy valami újat, előrevivőt konstruálj a saját világodban.

A folyamat zárásakor  arra a kérdésre, hogy a résztvevő számára mi volt a coaching legfőbb haszna ilyesmik hangzanak el:

 • “Olyan, mintha kaptam volna egy új szemüveget és most azon keresztül tisztábban látom mind a saját, mind pedig mások működését.”
 • Jobban megértem magamat és a viselkedésemet.”
 • Elfogadóbb lettem mások másfajta működésével szemben, így egy csomó ítélkezést el tudtam engedni.”
 • Magabiztosabb és határozottabb lettem.”
 • „Értem, hogy a kommunikációmmal, viselkedésemmel milyen hatással vagyok másokra.“
 • „Tudatosítottam, az erőforrásaimat és azt, hogy ezekhez hogyan férek hozzá.“
 • „Vezetőként sok dilemmám és kérdésem volt, amikre megtaláltam a válaszaimat.“
 • „Végre ráleltem a valódi motivációmra és vannak szívbéli céljaim.”

A folyamatok alatt időnként előjön az hogy ‘ kinek is kellene a környezetemben leginkább egy ilyen coaching folyamat’ és nem meglepő módon ezen a ponton gyakran fordulnak elő olyan kifejezések, mint pl. a főnökeimnek, a páromnak, a gyermekemnek,  az anyósomnak..

Van azonban egy rossz hírem. Nem utalunk be senkit coachingba és semmilyen fejlesztő folyamatba sem! Neked pont egy valakivel van dolgod, magaddal! Szerelni csak te tudsz  magadon, de ha ügyesen állítod a csavarokat és jól sikerül a finomhangolás, akkor nem mellékesen nemcsak te leszel jobban, hanem a nehézkesebb kapcsolataid is más vágányra tudnak kerülni. Ugyanakkor, bár nem szereltük meg a ‘drága mamát’ (sem), a saját folyamatod mellékhatásaként valahogy mégis reálisabban kezded látni és megélni a helyzetedet, kapcsolataidat.

 

Ha szeretnéd hogy jobb legyen az önismereted és elfogadóbb legyél magaddal és másokkal szemben, ha hatékonyabb vezetővé szeretnél válni,  vagy fejlődni szeretnél egy konkrét célodban, szeretettel várlak egy coaching folyamatba! Keress engem a coach@domenyerika.com e-mail címen, vagy a honlapomon keresztül!