Te (is) rettegsz a változástól?

Ahogyan az idei év is bebizonyította mindannyiunk számára, a változás olyan mértékben az életünk része lett, hogy az ehhez való alkalmazkodás elsajátítása talán soha nem volt olyan fontos, mint manapság. Csakhogy nem szeretjük a változást. Azt szeretjük, ha a dolgok simán mennek a maguk útján, csak úgy észrevétlenül, kipárnázva.

A változás folyamatát nézve egy negatív életesemény, olyan, mint egy hullám, ami magával ragad és aminek minden stációját végig kell járnunk mielőtt kilök a mélyből a víz.

Amikor valami nem tervezetten változik az életünkben eleinte tagadásba, ellenállásba kezdünk . Úrrá lesz rajtunk a félelem, a pánik és olyan gondolatok cikáznak a fejünkben, mint pl. “el sem hiszem, hogy ez velem történik”… “velem ilyen nem történhet”.. Rettegünk, mert elvesztettük a kontrollt az életünk felett. A hullám pedig csak egyre lejjebb és lejjebb húz, mégis ellenállunk neki és ösztönösen elkezdünk kapálózni, hogy a felszínre jussunk.

Aztán szépen lassan átadjuk magunkat az érzéseinknek, már nem ellenállunk hanem elfogadjuk a valóságot ami körbevesz. Elfogadjuk a tehetelenséget és azt, hogy van amit nem mi irányítunk.  Engedjük, hogy levigyen a hullám egészen a meder aljáig.

Minden változással elveszítünk valamit, ami számunkra fontos volt, így az ezzel járó veszteséget is fel kell dolgoznunk. Ugyanakkor minden változásban benne van a lehetősége annak, hogy tanulunk valamit, hogy hozzáférünk valami olyan erőforrásunkhoz, amiről, addig azt sem tudtuk, hogy létezik.

A változásban tanulunk magunkról. Megtanuljuk, hogy a mindennapi rutinjainkon kívül is jól tudunk  működni. Ahol kidob a hullám az már nem az a hely, ahol a mélybe húzott, az már egy másik perspektíva, új érzések, új szemlélet, új szokások.

A változás, a veszteség, az ezzel járó gyász életünk természetes részei. Fogadjuk el akként, hiszen fejlődni a biztonságos, tökéletesen kipárnázott világban nem lehet.

Vajon mennyi energiád megy el rá, hogy ezt az idilli változatlanságot fenntartsd?

 

Ha nehezen feldolgozható változások vannak az életedben és szeretnél rendet tenni kusza gondolataidban és megtalálni a válaszaidat az új élethelyzetben, szeretettel várlak egy coaching folyamatba! Keress engem a coach@domenyerika.com e-mail címen, vagy a honlapomon keresztül!